Are textbooks tools for food and nutrition education?

Autores

  • Luciana Neri Nobre Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Raquel Cristina Oliveira Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Ana Paula Gonçalves Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Maria de Fátima Gomes da Silva Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Ana Carolina Souza Silva Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Nadja Maria Gomes Murta Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Agnes Maria Gomes Murta Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Virgínia Campos Machado Universidade Federal da Bahia
  • Priscila Pereira da Silva Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
  • Elvira Maria Godinho Aranha Pontifícia Universidade Católica de São Paulo

Palavras-chave:

Educação Alimentar e Nutricional, Livros didáticos, Ensino fundamental

Resumo

Objective: To examine whether and how Food and Nutrition Education (FNE) is addressed in textbooks adopted in elementary school of the municipal network of a city of Minas Gerais. Methods: Descriptive study on the analysis of textbooks. It was carried out using an instrument specially designed for this purpose. Was evaluated the presence of information about nutrition, feeding, food, and nutrients that was clearly related to FNE. All information
identified was categorized according to its scope and concept considering the FNE Reference Framework. Results: A total of 70 books totaling 2.918 pages were evaluated. Of these pages, 230 (8.2%) had texts, illustrations or activities with obvious intent to work FNE pedagogically. The sciences books (51.3%) were the ones that presented most this theme. The highest proportion referred to food as a factor of protection or risk to health, and food in a approach of hygiene and food safety. Conclusion: The elementary school textbooks evaluated were ineffective in significantly and actively including FNE in a way to interact with the student, arouse his curiosity on the theme and understand it in its multiple dimensions, beyond to the biological aspects of feed. Thus, in choosing the books that will be adopted in schools, it is also important to evaluate if they are FNE tools and consequently, if they provide knowledge and discussions that stimulate of healthy eating habits in the child and youth group, in the school environment.

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Biografia do Autor

Luciana Neri Nobre, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Nutrição

Raquel Cristina Oliveira, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Nutrição

Ana Paula Gonçalves, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Nutrição

Maria de Fátima Gomes da Silva, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Nutrição

Ana Carolina Souza Silva, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Nutrição

Nadja Maria Gomes Murta, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Nutrição

Agnes Maria Gomes Murta, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Ciências Básicas

Virgínia Campos Machado, Universidade Federal da Bahia

Departamento de Ciências da Nutrição

Priscila Pereira da Silva, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

Departamento de Nutrição

Referências

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il.

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Publicado

2018-12-27

Como Citar

Nobre, L. N., Oliveira, R. C., Gonçalves, A. P., da Silva, M. de F. G., Silva, A. C. S., Murta, N. M. G., Murta, A. M. G., Machado, V. C., da Silva, P. P., & Aranha, E. M. G. (2018). Are textbooks tools for food and nutrition education?. Revista Da Associação Brasileira De Nutrição - RASBRAN, 9(2), 43–51. Recuperado de https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/821

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