Ambiente obesogênico universitário: achados de uma cidade brasileira

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47320/rasbran.2021.1744

Abstract

Introduction: The environment may influence negatively the quality of individuals’ food consumption, constituting the so-called obesogenic environments. The aim of the study was to evaluate the types of food retailers and the availability of foods according to the degree of industrial processing, inside and around the Federal University of Juiz de Fora, at Juiz de Fora, Brazil. Methods: This exploratory study evaluated all food retailers located within a buffer with a 500 meters radius. Data of latitude and longitude of the establishments and information about the sold foods were collected. The establishments were grouped according to their characteristics and the processing level of the most part of the marketed foods. Fisher's exact test were used to test the association between the type of establishment and the degree of processing of the most part of the sold food. To evaluate agglomerations, Kernel density maps were used. Results: The researchers evaluated 39 food retailers, offering predominantly ultra-processed food and concentrated in the center of the studied area. Conclusion: It is observed that the food environment in which students and university employees are exposed can be characterized with a low nutritional quality.

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Author Biographies

Bianca Elidia Sodré, Particular

Nutricionista, formada pela universidade federal de Juiz de Fora.

Maria Alvim Leite, Universidade de São Paulo (USP)

Doutoranda em Saúde Coletiva pela Universidade de São Paulo (USP) desde março de 2017. Mestre em Saúde Coletiva pela Universidade Federal de Juiz de Fora (UFJF) em fevereiro de 2017. Integrante do Núcleo de Pesquisas Epidemiológicas em Nutrição e Saúde (Nupens) da USP. Trabalhou como assistente editorial no World Public Health Nutrition Association (WPHNA) Journal de 2014 a 2016. Graduada em Nutrição pela UFJF em agosto de 2014. Realizou parte da graduação na Universidade do Porto (Portugal) em 2013. Áreas de interesse: saúde pública, epidemiologia nutricional, ambiente alimentar, obesidade infanto-juvenil.

Mirella Lima Binoti, Universidade Federal de Viçosa

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Vila Velha (2003), mestrado em Biologia Vegetal pela Universidade Federal do Espírito Santo (2006) e doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (2012). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Viçosa. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Dietética, Ciência e Tecnologia dos Alimentos e em Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição.

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Published

2020-10-26

How to Cite

Sodré, B. E., Leite, M. A., & Binoti, M. L. (2020). Ambiente obesogênico universitário: achados de uma cidade brasileira. Revista Da Associação Brasileira De Nutrição - RASBRAN, 12(1), 3–15. https://doi.org/10.47320/rasbran.2021.1744

Issue

Section

Artigos Originais

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