A autopercepção alimentar e corporal como recurso para a Educação Alimentar e Nutricional em grupo

Food and body self-perception as a resource for group Food and Nutrition Education

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47320/rasbran.2021.1788

Keywords:

Educação Alimentar e Nutricional, Pesquisa Qualitativa, Comportamento Alimentar, Autopercepção

Abstract

Understanding the perception of food choices and body insight is fundamental to conduct actions of Food and Nutrition Education in groups. This work aimed to identify the self-concept of food choices and body image of participants in an educational group before and after the intervention. A qualitative descriptive research was carried out with characterization of the population and with a semi-structured interview, before and after an educational group of six fortnightly meetings. The data produced in the interviews were analyzed using Thematic Content Analysis. Of the 27 participants who started the group 11 concluded, most of them elderly, widowed, retired and with the presence of chronic diseases. In the interviews of the 11, were identified the categories cognitive, affective, sensory and skill, referring to self-concept of feeding and the category health and body referring to body self-concept. Both categories were found in the pre and post-intervention interviews, but with different meanings and intentions, which showed changes in the participants’ perception and food choices. The approach of these categories in Food and Nutrition Education interventions can influence the improvement of feeding behavior. It concludes the relevance of including feeding and body self-concept to plan and develop collective interventions to strengthen autonomy in individuals' food choices.

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Author Biography

Kellem Regina Rosendo Vincha, Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares

2013 – 2017: Doutorado em Ciências pelo programa de pós-graduação em Nutrição em Saúde Pública. Universidade de São Paulo USP.
Título: Grupos educativos de alimentação e nutrição: um cenário promotor da autonomia nas escolhas alimentares. Orientadora: Ana Maria Cervato-Mancuso. Bolsista: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.


2011 – 2013: Mestrado em Ciências pelo programa de pós-graduação em Nutrição em Saúde Pública. Universidade de São Paulo USP
Título: Práticas de grupo na educação nutricional na atenção primária: uma comparação entre São Paulo e Bogotá. Orientadora: Ana Maria Cervato-Mancuso.

2007 – 2009: Especialização na modalidade de Residência Multiprofissional na Saúde da Família e Comunidade. Universidade Federal de São Carlos UFSCar
Título: Estratégia nutricional para diabéticos insulino-dependentes no contexto da saúde da família. Orientadora: Elaine Gomes da Silva. Bolsista: Ministério da Saúde.

2003 – 2007: Graduação em Nutrição. Universidade Federal do Paraná UFPR
Título: Caracterização físico-química e teor de fenólicos totais em kiwi e vinagre orgânico. Orientadora: Elenice Haruko Murate.

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Published

2022-03-31

How to Cite

Botelho, B. G., Souza, I. F. e, Silva, C. L. Álvares da, & Vincha, K. R. R. (2022). A autopercepção alimentar e corporal como recurso para a Educação Alimentar e Nutricional em grupo: Food and body self-perception as a resource for group Food and Nutrition Education. Revista Da Associação Brasileira De Nutrição - RASBRAN, 12(4), 18–37. https://doi.org/10.47320/rasbran.2021.1788

Issue

Section

Artigos Originais