Efeito do cálcio na perda de peso e na composição corporal: uma revisão de ensaios clínicos randomizados

Damiane Bresciani Rinaldi, Anize Delfino von Frankenberg

Resumo


Introdução: apesar de o balanço energético ser fundamental na regulação do peso, estudos sugerem que o cálcio exerce um papel relevante na regulação do peso corporal.

Objetivo: revisar na literatura ensaios clínicos randomizados (ECR) que avaliaram os efeitos de cálcio, através da ingestão de produtos lácteos e/ou suplementação, na perda de peso e na composição corporal de indivíduos com excesso de peso.

Métodos: foi realizada uma busca até abril de 2013 na base de dados Pubmed.Os termos de indexação utilizados foram: weight loss, calcium e randomized clinical trial.

Resultados: foram incluídos 20 ECR. Dos nove estudos que avaliaram o uso de suplementação de cálcio, três observaram redução de peso significativa no grupo intervenção ao final do estudo com diferença entre o grupo suplementado e controle em dois estudos. Dos sete estudos que avaliaram o aumento no consumo de alimentos fonte de cálcio, seis demonstraram redução de peso significativa ao final da intervenção, e destes, três obtiveram diferença entre o grupo intervenção comparado ao grupo controle. Os quatro estudos que compararam a suplementação e as fontes dietéticas de cálcio obtiveram resultados significativos na composição corporal, sendo que houve diferença entre o grupo suplementado ou com inclusão de alimentos fonte de cálcio comparado ao grupo controle em três estudos.

Conclusão: a maioria dos estudos que avaliaram o efeito do cálcio dietético na composição corporal dos indivíduos com excesso de peso mostraram benefícios. Mais estudos são necessários para avaliar o efeito da suplementação de cálcio na composição corporal.


Palavras-chave


cálcio, obesidade, perda de peso e composição corporal; CÁLCIO; CÁLCIO NA DIETA; PERDA DE PESO; COMPOSIÇÃO CORPORAL; ENSAIO CLÍNICO; LATICÍNIOS; SUPLEMENTOS NUTRICIONAIS; LITERATURA DE REVISÃO COMO ASSUNTO

Texto completo:

PDF

Referências


World Health Organization (WHO). Obesity: preventing and managing the global epidemic of obesity. Geneva: WHO; 2004.

Batista FM, Rissin A. A transição nutricional no Brasil: tendências regionais e Temporais. Cadernos de Saúde Pública. 2003; 19(1): 181-191.

Sociedade Brasileira De Endocrinologia E Metabologia (SBEM). Números da Obesidade no Brasil. Disponível em: . Acesso em 02 mai. 2013.

Portal da Saúde. Quase metade da população brasileira está acima do peso. Disponível em: . Acesso em 02 mai. 2013.

Freitas DM de O, et al. Calcium ingestion and obesity control. Nutrición Hospitalaria. 2012; 27(5): 1758-1771.

McCarron DA. Dietary calcium as an antihypertensive agent. Nutrition Reviews. 1984; 42: 223-5.

Santos LC et al. Ingestão de cálcio e indicadores antropométricos entre adolescentes. Revista de Nutrição. 2007, 20(3): 275-283.

Zemel MB, Shi H, Greer B, Dirienzo D, Zemel PC. Regulation of adiposity by dietary calcium. FASEB Journal. 2000; 14(9):1132-8.

Loan MV. The Role of Dairy Foods and Dietary Calcium in Weight

Management. Journal of the American College of Nutrition. 2009; 28(1): 120–129.

Soares MJ, et al. Calcium and vitamin D for obesity: a review of randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition. 2011; 65: 994–1004.

Zemel MB. Mechanisms of Dairy Modulation of Adiposity. American Society for Nutritional Sciences. 2003; 0022- 3166/03: 252-256.

Silva PMC, Cabral Junior CR, Vasconcelos SML. Ingestão do cálcio na obesidade de mulheres atendidas pelo Sistema Único de Saúde. Revista de Nutrição. 2010, 23(3): 357-367.

Sanjuliani AF, Torres, MRSG. Efeitos do cálcio dietético sobre a perda ponderal, obesidade abdominal, perfil metabólico e níveis de pressão arterial em obesos submetidos à restrição calórica. 2007. Dissertação. Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro. 2007.

Lemos D, Teixeira ICC. Ingestão de cálcio, peso e composição corporal. 2009. Monografia. Universidade do Porto. Porto. 2009.

Soares MJ, et al. Mechanistic roles for calcium and vitamin D in the

regulation of body weight. International Association for the Study of Obesity. 2012; 13: 592–605.

Soares MJ, She-Ping-Delfos WLC. Postprandial Energy Metabolism in the Regulation of Body Weight: Is there a Mechanistic Role for Dietary Calcium? Nutrients. 2010; 2: 586-598.

Centeno V, et al. Molecular mechanisms triggered by low-calcium diets. Nutrition Research Reviews. 2009; 22: 163–174.

Bowen J, Noakes M, Clifton PM. Effect of calcium and dairy foods in high protein, energy-restricted diets on weight loss and metabolic parameters in overweight adults. International Journal of Obesity. 2005; 29(8): 957-965.

Gilbert JA, et al. Milk supplementation facilitates appetite control in obese women during weight loss: a randomised, single-blind, placebo-controlled trial. British Journal of Nutrition . 2011; 105(1): 133-143.

Holecki M, et al. Influence of calcium and vitamin D supplementation on weight and fat loss in obese women. Obesity Facts. 2008; 1(5): 274-279.

Josse AR, et al. Increased consumption of dairy foods and protein during diet- and exercise-induced weight loss promotes fat mass loss and lean mass gain in overweight and obese premenopausal women. The Journal of Nutrition. 2011; 141(9): 1626-1634.

Kabrnova-Hlavata K, et al. Calcium intake and the outcome of short-term weight management. Physiological Research. 2008; 57(2): 237-245.

Major GC, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and fat mass loss in female very low-calcium consumers: potential link with a calcium-specific appetite control. British Journal of Nutrition. 2009; 101(5): 659-663.

Manios Y, et al. Changes in body composition following a dietary and lifestyle intervention trial: the postmenopausal health study. Maturitas. 2009; 62(1): 58-65.

Reid IR, et al. Effects of calcium supplementation on body weight and blood pressure in normal older women: a randomized controlled trial. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2005; 90(7): 3824-3829.

Rosenblum JL, et al. Calcium and vitamin D supplementation is associated with decreased abdominal visceral adipose tissue in overweight and obese adults. The American Journal of Clinical Nutrition. 2012; 95(1): 101-108.

Shalileh M, et al. The influence of calcium supplement on body composition, weight loss and insulin resistance in obese adults receiving low calorie diet. J Res Med Sci. 2010; 15(4): 191-201.

Shapses SA, Heshka S, Heymsfield SB. Effect of calcium supplementation on weight and fat loss in women. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2004; 89(2): 632-637.

Thompson WG, et al. Effect of energy-reduced diets high in dairy products and fiber on weight loss in obese adults. Obesity Research. 2005; 13(8): 1344-1353.

Torres MRSG, et al. Effect of a high-calcium energy-reduced diet on abdominal obesity and cardiometabolic risk factors in obese Brazilian subjects. The International Journal of Clinical Practice. 2010; 64(8): 1076-1083.

Wagner G, et al. Effects of various forms of calcium on body weight and bone turnover markers in women participating in a weight loss program. Journal of the American College of Nutrition. 2007; 26(5): 456-461.

Yanovski JA, et al. Effects of calcium supplementation on body weight and adiposity in overweight and obese adults: a randomized trial. Ann Intern Med. 2009; 150(12): 821-829, W145-826.

Zemel MB, et al. Calcium and dairy acceleration of weight and fat loss during energy restriction in obese adults. Obesity Research. 2004; 12(4): 582-590.

Zemel MB, et al. Dairy augmentation of total and central fat loss in obese subjects. International Journal of Obesity. 2005; 29(4): 391-397.

Zemel MB, et al. Effects of calcium and dairy on body composition and weight loss in African-American adults. Obesity Research. 2005; 13(7): 1218-1225.

Zemel MB, et al. Dairy-rich diets augment fat loss on an energy-restricted diet: a multicenter trial. Nutrients. 2009; 1(1): 83-100.

Zhu W, et al. Calcium plus vitamin D3 supplementation facilitated Fat loss in overweight and obese college students with very-low calcium consumption: a randomized controlled trial. Nutrition Journal. 2013; 12: 8.

Torres MRSG, Sanjuiani AF. Ingestão de cálcio e fatores de risco Cardiometabólico: Onde estamos? Revista do Hospital Universitário Pedro Ernesto, UERJ. 2011; 46-53.

Institute of Medicine .Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Report Brief 2010. Washington, DC: IOM.

Esteves EA, Rodrigues CAA, Paulino EJ. Ingestão dietética de cálcio e adiposidade em mulheres adultas. Revista de Nutrição. 2010; 23 (4): 543-552.

Harris RBS. Dairy protein, calcium and body weight-the need for a mechanism. International Journal of Obesity. 2005; 29: 388–390.

Zemel MB, et al. Effects of dairy intake on weight maintenance. Nutrition & Metabolism. 2008; 5:28.

Sanjuliani AF, Torres MRSG. Efeitos da dieta rica em cálcio associada à restrição energética sobre biomarcadores da função endotelial e fatores de risco

cardiovascular em indivíduos obesos. 2010. Tese. Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro. 2010.

Josse AR, et al. Diets Higher in Dairy Foods and Dietary Protein

Support Bone Health during Diet- and Exercise-Induced Weight Loss in Overweight and Obese Premenopausal Women. J Clin Endocrinol Metab. 2012; 97(1): 251–260.

Ferreira TS, Torres MRSG, Sanjuliani AF. Dietary calcium intake is associated with adiposity, metabolic profile, inflammatory state and blood pressure, but not with erythrocyte intracellular calcium and endothelial function in healthy pre-menopausal women. British Journal of Nutrition. 2013; 110: 1079–1088.

Pereira GAP, et al. Cálcio dietético: estratégias para otimizar o consumo. Revista Brasileira de Reumatologia. 2009; 49(2): 164-171.


Apontamentos

  • Não há apontamentos.


Direitos autorais 2016 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN